Friday 14 June 2013

Resepi Samperit bunga dahlia

Assalamualaikum ^_^

Hari ni aku nak share2 cara untuk membuat samperit bunga,,haaa ni memang faveret aku time raya..kabusyi pon suka makan biskut tu

Sapa yang tangan dia tu kreatif sikit bole la buat bunga lawa2..

Bahan-bahan
¤ 1 cawan majerin
¤ 1 cawan gula icing (gula kisar)
¤ 2 biji kuning telur
¤ 2 cawan tepung kastard/ tepung jagung
¤ 1/2 cawan tepung gandum
¤ 2 sudu teh pewarna kuning(kalo guna tepung kastard tak payah guna)
¤ 1 sudu teh esen vanila
¤ ceri merah yang dicincang halus untuk hiasan

Cara membuat

1.Putar gula dan mentega sebati , campurkan telur , esen dan pewarna kuning..putar    sehingga 15-20 saat

2.Ayak kesemua tepung dan campurkan sedikit demi sedikit ke dalam bahan yang diputar sambil diuli perlahan sehingga doh menjadi lembut..kalau doh masih lembut tambahkan sedikit tepung jagung (pastikan tahap kelmbutan doh itu sesuai untuk ditekan dalam acuan)

3.Sapu dulang dengan mentega.Masukkan doh dalam acuan bunga dahlia.Picitkan doh atas dulang ,hias ikut kreativiti masing masing

4.Bakar biskut dlm oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu ..suhu 150cÂș +- 30 minit @
Lebih..mengikut kebiasaan oven masing2..tengok2 kan sama ya biskut tu jgn sampai hangus..

First try aku pon biskut dah rentung sbb terlampau ralit hihi



Ni rupa biskut samperit yang aku buat tyme cuti baru2 ni


No comments:

Post a Comment